W dniach 20 i 21 maja 2019r. w Gdańsku obradowało Nadzwyczajne LII Walne Zebranie Delegatów Związku Miast i Gmin Morskich.

Podczas pierwszego dnia delegaci  zapoznali się z nowoczesnym systemem monitoringu środowiska Morza Bałtyckiego  „SatBałtyk” przedstawionym przez prof. Mirosław Dareckiego z Zakładu Fizyki Morza IO PAN.

Tematyka pozostałych wystąpień dotyczyła efektywności energetycznej w Samorządach przedstawionych panów Marka Gorczyńskiego oraz Mariusza Dziura z PGE energia cieplna oraz opłacalnej inwestycji w budynki dla samorządów-żłobek, przedszkole, budynek komunalny –Ecologiq zaprezentowanej przez prezesa Ekoinbud Sp. z o.o.-Tomasza Balcerowskiego.

Kontynuacją wystąpień prelegentów była wizyta studyjna w drewnianej szkole, otwierająca II edycję Komunalwood w Gdańsku

Pierwszy dzień zakończył się w Teatrze Wybrzeże na spektaklu muzycznym i Gali z okazji 90-lecia działalności banku PKO SA.

Drugi dzień WZD miał charakter wyborczy, był skierowany głównie do Delegatów Związku Miast i Gmin   Morskich. Delegaci jednomyślne dokonali wyboru nowego zarządu na nową kadencję w osobach:

1)Andrzej Bojanowski – prezes ( Gdańsk )

2) Michał Przepiera – v-ce prezes (Szczecin )

3)Artur Dąbkowski – członek zarządu ( Kołobrzeg )

4) Krzysztof Walków – członek zarządu ( Darłowo)

5)Jarosław Kłodziński  członek zarządu (Gdynia)

Wybrano również nową Komisję Rewizyjną:

• Krzysztof Swat – Krynica Morska
  • Kamil Pach – Władysławowo
  • Olga Roszak – Pezała – Mielno

Prezes przedstawił plany działań na nadchodzącą kadencję, dotyczące promocji efektywności energetycznej, budownictwa ekologicznego oraz promocji bursztynu bałtyckiego. W kwestii spraw bursztynowych podjęto wstępne rozmowy z Robertem Pytlosem, który zwrócił się z wnioskiem do Zarządu Związku o rozważenie powołania komisji  do spraw uregulowania wydobycia i poszukiwania bursztynu na ziemiach polskich.

Oficjalne został przedstawiony nowy dyrektor Biura Pan Marcin Makowski. Uroczyście pożegnano odchodzącego ze Związku Pana Grzegorza Walczukiewicza, który był dyrektorem przez 11 lat.